Share on Facebook Share on Twitter Share on Pinterest
DJB Report: Sterke Mute#1

“If you like it, share it”

DJB Report: Sterke eerste editie van Mute

In Nijmegen werd enige tijd geleden de eerste Mute avond gehouden. Met als hoofdgasten 'Feffeffef' en 'Bad Boy Boris'. Het werd episch, sterker nog: ZWAAR EPISCH, tamelijk meta en ook een vleugje ultiem genieten. 

Nog voordat we goed en wel de Onderbroek konden betreden werden we buiten lastig gevallen door een groep krakers. Een had zelfs een spijker door z'n neus. Het was redelijk eng.

Bezoekers van Mute kunnen erover meepraten. De Onderbroek heeft een dreigende, ontoegankelijke sfeer over zich waardoor het mensen in eerste instantie afschrikt. "Ben ik niet te techno gekleed voor een dergelijk anarchistische locatie? Moet ik me een weg banen tussen naar oud zweet ruikende crusties e.d.?" Vragen die meer dan terecht zijn. Toch vonden een hondertal (wellicht waren het er duizend, het waren er zo veel dat we ze niet allemaal konden tellen) mensen de moed om de trap naar de kelder af te dalen. Gelukkig maar, het werd een su-per-vet-te avond met absurd & lekker gezellig dansen met een prachtig uitzicht over de waal.

...'De barman bleek als de dood voor spinnen, zelfs geprojecteerde versies.'...

Hoewel intens prachtig is de club duidelijk niet ontworpen door iemand die vaak uitgaat. Afgezien van de deuren mankeert er nog wel meer aan het pand. De vloer plakt als gaffa aan je sneakers, de toiletgroep bij de kleine zaal is praktisch een gat in de grond, omringd door heel veel willekeurig geplakte stickers met rare leuzen en een rookruimte? Ho maar. Om nog maar te zwijgen over de (bebaarde) barman.

Deze bleek als de dood voor spinnen, zelfs digitale, geprojecteerde versies, en stak zijn angst niet onder stoelen of banken. Bijna werd de organisatie gedwongen de beamer uit te zetten en het feest te schrappen. "Dit kan echt niet langer, ik wordt hier echt heel erg boos over". Het duurde zeker een uur voordat de gemoederen gesust waren, mede met dank aan de (bovenmaats presterende) VJ MacGyver 2.0 die op de voor hem zo wel bekende vriendelijke doch dringende wijze als een ware professional mediator overschakelde naar ander videomateriaal.  

HE-LE-MAAL LOS
Het was voor het eerst dat Mute neerstreek in De Onderbroek, na super succesvolle en vaker wel dan niet uitverkochte feesten in London, New York, Parijs en Amsterdam. Op die laatste plek stonden afgelopen zomer nog Coke Zero, Estaminet en UNICURUM achter de draaitafels. Je moet maar durven. De organisatoren achter Mute hebben hun roots niet in Venendaal, al denken veel mensen dat wel.

Wat krijg je als je feesten in Nijmegen organiseert? Overdrijvingen. Veel overdrijvingen. En zo-zo aankleding. Ook verdwaalde types: jongens of meisjes of allebei, al dan niet in kennelijke staat. Maar met de puike line-up's van Mute krijg je ook liefhebbers en fijnproevers en connaisseurs, voorlopers, achterblijvers, mensen die precies daar tussenin vallen, etc. Precies die mix troffen we vrijdagnacht in De Onderbroek aan. Zo is het veelzeggend dat de zaal de hele avond uitpuilt, ondanks de warrige wind aan muziek die er zes uur lang zal waaien. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. "Ik ben wel onder de indruk", zegt Suze Dijkstra even na middernacht terwijl ze op Bad Boy Boris wijst. Inderdaad, hij is een bijzondere jongen. Onduidelijk is of nu zijn voorkomen of zijn muzikale selectie wordt bedoeld. Of beiden.

...'Mensen die met vinyl draaien zijn varkens. Ze weten niet waar ze mee bezig zijn, doe ff normaal.. '...

Een prima opwarmer dus voor superheld/eindbaas Feffeffef, die al net zo'n liefde heeft voor metaforische en 'obscuurder dan obscure' muziek. Uiteraard draait hij slechts met cassettebandjes. Hij zegt hier zelf over: "Mensen die met vinyl draaien zijn varkens. Ze weten niet waar ze mee bezig zijn, doe ff normaal.. Ik ga toch niet met een loodzware tas platen lopen zeulen, de hele avond doen alsof platen superieur zijn terwijl het allemaal geen reet uitmaakt! Rot op. Bovendien weet iedere debiel dat met bandjes draaien het échte échte werk is en dat de geluidskwaliteit van tape het epische van de tracks optimaal kan vangen." Een pittige uitspraak van de anders zo ingetogen Fef. Desondanks weet de Bredase DJ de Nijmegenaren vanavond om zijn zwarte vingers te winden en staat hij al snel kil grijnzend achter zijn bandrecorder. Als hij tenminste niet meezingt op zijn eigen singeltjes. Beetje narcistisch, dat mag de volgende keer wel wat minder. Toch denkt Feffeffef dat hij reden heeft om te lachen. Wij begrepen er niets van. Desondanks blijft, zelfs bij zijn bijna té metaforische platenkeuze, de plakkerige vloer gevuld. 

Hoog en smal
In de grote zaal draait niemand, echt niemand, er ís namelijk geen grote zaal. Baudiebau (peper-en-zout-baard, dikke schapenwollen trui en blik die lijkt te zeggen: waar ben ik, wie ben jij, wat doe ik hier) draait op Mute steviger dan we van hem gewend zijn. De zaal blijkt door zijn aparte bouw (plafond, muren, etc.) niet te winnen.  Baudiebau heeft duidelijk moeite om de menigte die voor hem staat spreekwoordelijk 'in tune' te krijgen. Dit blijft de rest van de avond zo. Een flinke tegenvaller. 

Toch alle respect voor Mute, dat in een lastige studentenstad als Nijmegen een quasi toegewijd publiek voor quasi kwaliteits-dance heeft weten te kneden. Doe het ze maar eens na. Ik wil er niet dood gevonden worden, maar vrijdag 19 December aanstaande is er weer een (ongetwijfeld wederom episch uitverkochte) aflevering van Mute. Ditmaal editie 2, vandaar mute#2

Meemaken is komen, komen is meemaken, samensmelten en fijn, heerlijk, liefde, ultiem en gezellig: Mute! Hadden we al gezegd dat het episch wordt?
Subscribe